Om oss

Om oss

De håller 40 procent av Stockholms alla pizzerior rullande

1981 startade Jannis Amiridis och Anastasios Parastatidis en pizzeria i Solhem. 38 år senare förser de nästan 40 procent av Storstockholms pizzerior med pizzatillbehör.

I en anonym lagerlokal i Lunda industriområde är de dryga 2 000 kvadratmeterna fyllda till taket med krossade tomater, jalapeños och läskburkar.

– Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort, vi ville bara att det skulle gå runt, säger Jannis Amiridis medan han visar runt i lagret.

Sedan 26 år tillbaka driver han Västerorts Pizzagrossist tillsammans med sin svåger Anastasios Parastatidis. Idag levererar de varor till nästan 40 procent av Storstockholms pizzerior.

– Vi är själva gamla pizzabagare, det var så affärsidén började, säger Anastasios Parastatidis.

"Det jag kan sakna från att jobba i pizzeria är kontakten med kunderna", säger Jannis Amiridis. Foto: Ylva Bergman

"Folk garvade åt oss i början"

1981 köpte Jannis och Anastasios Gerds café, som hade funnits på samma plats i Solhem sedan 1940-talet. De bestämde sig för att göra om kaféet till en pizzeria, men valde att behålla namnet Gerd.

– Vi kände lite folk som höll på med pizza, det var ganska populärt då. På den tiden fanns det bara en annan pizzeria i Spånga, säger Jannis Amiridis.

Att börja jobba som pizzabagare utan någon tidigare erfarenhet var tufft, minns han.

– Folk garvade åt oss i början. Vi kämpade som bara den medan folk stod och väntade på sina pizzor. Det var jobbigt, men med tiden började vi få mycket kunder, säger Jannis Amiridis.

Trots att Gerds pizzeria växte i popularitet valde Jannis och Anastasios att sälja stället efter nio år. De hade sett ett behov av någon som levererade bra råvaror till pizzeriorna och bestämde sig för att starta en egen pizzagrossist.

– Det var en fördel att vi själva var bagare, vi visste vad vi sålde. I början knackade vi dörr hos pizzeriorna och berättade om vårt företag. De första fyra åren jobbade vi sju dagar i veckan, från sju på morgonen till tio på kvällen, säger Jannis Amiridis.

Sedan starten 1990 har deras sortiment växt från ett hundratal produkter till att erbjuda 1500 varor. Foto: Ylva Bergman

Erbjuder 1500 sorters varor

De började försäljningen i en mindre lokal i Lunda industriområde. Snart tvingades de hitta en större lokal i samma område.

– I dag är vi 25 anställda. Förutom på papperet har vi inga formella roller, alla har sin del i företaget, säger Anastasios Parastatidis.

Sedan starten har deras sortiment växt från ett hundratal produkter till att erbjuda 1 500 varor. Anastasios och Jannis säger att de är stolta över att kunna hålla en hög kvalité på de råvaror de säljer.

– Förut sålde vi mycket burkchampinjoner, men nu är det färska som gäller. Själv tycker jag att det är godare med champinjoner på burk, de färska smakar ju inte så mycket, skrattar Jannis Amiridis.

"Våra kunder började fråga efter fler sorters pålägg: bananer, jordnötter, allt möjligt", säger Jannis Amiridis. Foto: Ylva Bergman

"Testade pizza med köttbullar och potatismos"

Han berättar att de under årens lopp fått anpassa utbudet till den pizzatrend som gäller för stunden. På 1990-talet var det mexikanska smaker som gällde, i dag är det de italienska påläggen som är populärast bland kunderna: Ruccola, prosciutto och gorgonzola.

– När vi började fanns det kanske 13 sorters pizza på menyn, nu finns det säkert ett 70-tal att välja mellan på de flesta pizzerior. Våra kunder började fråga efter fler sorters pålägg: bananer, jordnötter, allt möjligt, säger Jannis Amiridis.

De har själva experimenterat med lite olika pizzapålägg – vissa mindre lyckade än andra.

– För några år sedan försökte vi ta fram en pizza med köttbullar och potatismos, men det gick inte hem hos stockholmarna. Men det kostar inget att testa, skrattar Jannis Amiridis och fortsätter:

– Mattrender kommer och går, men pizza kommer aldrig att försvinna.

Address

Västerorts Pizzagrossist AB
Avestagatan 46 163 53 SPÅNGA Stockholm

Telefon

Telefon: 08 - 368 486, Fax: 08 36 83 08

Senaste nyheter

Vi håller 40 procent av Stockholms alla pizzerior rullande

1990 startades Västerorts Pizzagrossist. Idag förser de nästan 40 procent av Storstockholms pizzerior med pizzatillbehör.

Västerorts Pizzagrossist AB Avestagatan 46, 163 53 SPÅNGA Stockholm
Telefon: 08 - 368 486, Fax: 08 36 83 0

Kontakta oss

Tel: 08 - 368 486

Fax :08 36 83 08

Mån – Torsdag: 07:00 - 17:00
Fredag: 07:00 – 16:00

Lör- Sön: Stängd

  • info@vpg.nu